Mit is jelent a Calima?

Egy különleges jelenség a Calima, ami a kanári szigeteken, egy évben akár többször is előfordul.
A Calima az Afrika partjai felől fújó szél, mely szaharai homokot hoz magával. Általában néhány órától akár néhány napig vagy akár egy hétig is eltarthat.

A többnapos Calima esetén a hőmérséklet rendkívül magas, akár 40 C fok is lehet. A látótávolság rendkívül lecsökken, mintha egy sárga köd ülne a tájra, amit a levegőben szálló rendkívül finom homok okoz.

Őszintén szólva misztikus és különleges, sőt elsőre érdekes jelenség. Senki nem kedveli, mert ilyenkor az a rendkívül finom pór befedi az autókat, házakat, növényeket és sok kütyüt tönkre is tesz, úgyhogy ilyenkor dugjuk el a laptopunkat a terasz asztaláról és zárjuk be az ablakot.
Ilyenkor nem árt minél kevesebbet tölteni a szabadban és mellőzni a szabadtéri sportokat. Különösen ügyeljünk a hidratáltságra, igyunk gyakran tiszta vizet.

Felmerül a kérdés, veszélyes? Amikor a Calima a légkör alsó rétegébe kerül, keveredik más mikroszkopikus méretű elemekkel. Baktériumrészecskékkel, pollenekkel, gombákkal, vírusokkal. A városi területeken keveredik az üvegházhatású gázokkal mint a nitrogén-dioxid (NO2), az ózon (O3) és a kén-oxid (SO2).

Oszd meg az oldalt Facebookon

Leave a Comment